La începutul săptămânii în curs, în zilele de 10 și 11 august, Primăria Comunei Miroslava a organizat două întâlniri cu cetățenii din Valea Adâncă și cu reprezentanții companiilor de transport pentru a găsi o soluție care să deblocheze cele două rute de transport dintre Valea Adâncă și Municipiul Iași.
Context:
– cetățenii din Valea Adâncă reclamă că operatorii de transport public nu mai oferă curse între Valea Adâncă și Municipiul Iași.
– transportatorii, pe de altă parte, invocă lipsa pasagerilor și lipsa de rentabilitate a rutelor, care s-a accentuat și mai tare ca urmare a situației de pandemie și au sistat aceste curse.
Provocarea este data de faptul că, fiind vorba despre transport între două localități cu administrații diferite, legea nu conferă primăriei niciun prerogativ în organizarea transportului între localități cu administrații diferite, aceste prerogative revenind în exclusivitate Consiliului Județean Iași.
O altă provocare este data de faptul că, în cazul în care operatorii de transport consideră traseul nerentabil din punct de vedere economic, aceștia pot renunța la acest traseu fără consecințe. Se mai adaugă și faptul că o licență atribuită unui transportator nu mai poate fi atribuită altui transportator decât la finalul perioadei pentru care a fost contractată. În cazul traseelor din Valea Adâncă vorbim despre 31 decembrie 2021.
Plecând de la aceste premise, Primăria Comunei Miroslava și-a asumat rolul de mediator între cetățeni și transportatori, cu speranța că va fi găsită calea comună care să determine transportatorii să reia cursele, iar cetățenii noștri din Valea Adâncă să se bucure legăturile cu Municipiul Iași, mai ales că urmează să înceapă școala.
În cele două întâlniri, ambii transportatori au menționat că pot renunța oricând la aceste rute, care „au fost tot timpul nerentabile”, și că primăria nu poate împiedica acest lucru. Nici măcar CJ Iași nu poate face nimic, deoarece transportatorii pot ceda licența, dar până în 2021 nici un alt operator nu va mai putea deservi cele doua rute. De aceea, au cerut predictibilitate și siguranță pentru a putea oferi pe mai departe aceste servicii. Soluția propusă de transportatori a fost încheierea unui număr de 100 de abonamente pentru fiecare traseu. La acest număr, Transmag va oferi 8 curse pe zi, iar Samson Internațional 4 curse pe zi.
Dacă cetățenii de pe traseul Samson Internațional și-au asumat că vor face o listă cu cei interesați de abonamente, prin intermediul asociațiilor de proprietari, pe care o vor transmite către transportator și către primărie, cetățenii de pe traseul Transmag au informat transportatorul că prețul cerut pe abonament este prea mare. De asemenea, cetățenii reclamă lipsa condițiilor din microbuz și faptul că șoferii operatorului Transmag nu eliberează bilete pentru toți călătorii. Din această cauză, traseul este nerentabil. Cetățenii s-au arătat interesați și în trecut de abonamente, dar șoferii operatorului i-au informat că nu există această opțiune și, susțin ei, nici nu au transmis propunerea mai departe. Reprezentantul Transmag a confirmat că pot fi făcute abonamente, iar prețul abonamentului poate fi rediscutat în funcție de numărul total de persoane care solicitată abonament. Urmează ca d-na Gherase, cea care a depus la primărie o cerere de rezolvare a transportului în numele a 80 de cetățeni, să centralizeze pe o listă numele celor interesați de abonament pentru acest traseu care va fi transmisă operatorului și primăriei.
Ce alte soluții propune primăria pentru a rezolva această situație:
– din toamnă, toți elevii care învață în unitățile școlare din Municipiul Iași să-și facă abonament decontat 100% de către CJ Iași și ISJ Iași în cuantuam de 50% fiecare, așa cum este specificat în HG435/2020 prin care se acordă transport gratuit elevilor.
– studierea posibilității de a introduce o linie de transport intern care să lege Valea Adâncă de primărie, urmând ca de acolo cetățenii să folosească ruta liniei 23 pentru a ajunge în municipiul Iași.
– pentru a reduce fluxul de trafic la primele ore ale zilei, cetățenii sunt invitați să ia în considerare înscrierea preșcolarilor în grădinițele din Miroslava, comuna dispunând de 38 de săli de grădiniță – 11 în Miroslava, 3 în Horpaz, 5 în Valea Adâncă, 3 în Uricani, 3 în Vorovești, 6 în Proselnici, 5 în Ciurbești, 2 în Brătuleni.
– De asemenea, primăria va depune toate eforturile, așa cum a făcut-o și până acum, pentru a se asigura că nou înființata Asociație Metropolitană pentru Transport Public Iași (AMTPI), după ani de eforturi și diligențe, va deveni operațională într-un timp cât mai scurt.