Anunț Birou Mediu cu privire la selectarea deșeurilor

În urma numeroaselor sesizări venite de la cetățenii comunei, prin care se reclamă faptul că apar tot mai multe depozite de deșeuri abandonate pe terenurile private și publice ale comunei și ținând cont de faptul că în loc să selectăm deșeurile, scade cantitatea de deșeuri selective și crește vertiginos cantitatea de deșeuri menajere, vă informam pe aceasta cale că:

  • în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 actualizată privind protecția mediului și Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, toți cetățenii au obligația să SELECTEZE deșeurile și să le depoziteze doar în locurile special amenajate în acest scop. Încălcarea acestor prevederi legale se sancționează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoane fizice și între 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice. În comuna noastră, aceste deșeuri se ridică de la poarta fiecărui cetățean în două zile diferite, așa cum gasiți în tabelul alăturat.
  • deșeurile din sticlă se colectează din puncte de colectare fixe distribuite la nivelul comunei, conform tabelului
  • deșeurile vegetale se depun la platforma de gunoi de grajd de la Balciu, fără a suporta vreun cost de depozitare sau, dacă nu aveți cu ce le transporta, puteți apela la companii private sau compania Servicii Publice Miroslava  care, contra cost, pot efectua acest serviciu pentru dumneavoastră.
  • pentru deșeurile din construcții și desființări provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor, lucrări care nu necesită autorizație de construire sau desființare, trebuie încheiat un contract separat cu operatorul. Ele nu vor fi amestecate cu deșeurile menajere sau reciclabile. În categoria deșeurilor de renovare intră: deșeuri ce conțin beton, ceramică, căramizi, țigle, material pe bază de ghips, lemn, sticlă, materiale plastice, metale, material de izolație etc. Pentru colectarea acestor deseuri prețul practicat de operatorul S.C.GIREXIM UNIVERSAL S.A. este de 29,43 lei/tonă + TVA.
  • deșeurile voluminoase (mobilier, paturi, fotolii, canapele etc.) se ridică în mod GRATUIT de la poarta cetățenilor o dată pe lună, dupa apelarea operatorului la numărul de telefon – 0747164200.
  • am început să dăm amenzi și să nu ridicăm deșeurile cetățenilor care nu selectează aceste deșeuri. Facem precizarea că asociațiile de proprietari au fost informate că amenda pentru neselectare va fi emisă pe asociația de proprietari și prin urmare toți membrii asociației vor plăti o parte din amenda încasată.

            Pentru a ne asigura că înțelegem cu toții ce deșeuri intră în fiecare categorie, republicăm ghidul de selectare al deșeurilor.

            Vă invităm să dăm împreună dovadă de simț civic, inclusive prin atenționarea vecinilor, atunci când observăm că nu selectează corect deșeurile, sau le depozitează la întâmplare.

Cu stimă și încredere,

Ing. Corina Darabana

Birou Mediu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*