Ambrozia

Conducerea primăriei face un apel către toți cei care dețin sau administrează terenuri infestate cu ambrozie să ia măsurile necesare eliminării acestei plante care pune în pericol sănătatea locuitorilor din comuna noastră. De asemenea, solicită sprijinul cetățenilor și în ceea ce privește identificarea proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri, aceasta fiind o altă problemă care îngreunează procesul de eliminare a acestei buruieni.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării noastre. Fiind rezistentă la secetă, a avut condiții favorabile să se dezvolte foarte rapid din cauza condițiilor meteorologice din ultimii ani. O plantă matură poate elibera în atmosferă până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar și de la 1-2 grăuncioare de polen/m3 de aer.

Unde crește ambrozia?

– în grădini, curți și parcuri neîngrijite

– pe șantierele de construcții

– de-a lungul drumurilor

– pe terenurile necorespunzător întreținute

– în diferite culturi agricole

– la marginea pădurilor

– în zonele unde s-a depozitat pământ excavat

De ce este dăunătoare ambrozia?

Ambrozia este responsabilă de cele mai frecvente alergii respiratorii. Polenul său este un alergen foarte puternic, care afectează atât copiii, cât și adulții. Manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea oamenilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, urticarie, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare etc.). De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică.

Când și cum o eliminăm?

Perioada de polenizare a acestei plante este lungă: de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai, iunie și începutul lunii iulie, când planta se află în stare vegetativă (fără a elibera polen), înseamnă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. Ea trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

Poate fi distrusă prin aplicarea următoarelor metode:

– combatarea manuală: prin smulgerea plantei înainte de înflorire sau cosirea manuală a acesteia;

– combaterea mecanică: prin lucrări agricole (coasă mecanică, grapă cu discuri, combinator);

– combaterea chimică: prin ierbicidare.

Ce riscă cei care nu elimină ambrozia de pe propriile terenuri?

Combaterea ambroziei este reglementată de Legea nr. 62/2018, modificată și completată ulterior prin Legea nr.129/2020 privind combaterea buruienii ambrozia, iar nerespectarea prevederilor menționate în actele normative menționate se sancționează cu amendă de la 750 – 5.000 lei (persoane fizice) și cu amendă de la 5.000 lei – 20.000 lei (persoane juridice).